fbpx
 In Automation, Blokscener, Dimmy, Fibaro Home Center 2, LUA kode, Matrix ZDB, Vejledninger

Her viser vi, hvordan du kan få en lysdæmper (fx MATRIX ZDB5100 eller DIMMY) til at vække dig om morgenen ved langsomt at skrue op for lysstyrken.

Opret en ny LUA-scene eller en grafisk blokscene. I metode 1 kan du se, hvordan du opretter den som en grafisk blokscene. I metode 2 opretter vi en mere avanceret, men mindre tidskrævende, LUA-scene.

Læs mere om, hvordan man opretter en scene i nedenstående vejledning:

Vi kalder vores scene for Wake up light og placerer den i soveværelset:

Metode:

1

Med grafiske blokke

Først defineres betingelsen, som i dette tilfælde er det samme tidspunkt på dagen flere dage i ugen. Vi vælger derfor Timers og Days of Week

Vi sætter hak i mandag til fredag, som er de dage, vi ønsker at blive vækket på. Tiden sættes til en halv time før, vi ønsker, at lysstyrken skal være på 100 %.

Nu tilføjer vi en række begivenheder efter Then, som består af den enhed, der styrer lyskilden (blå blok, MATRIX dimmer), de niveauer vi gradvist skruer op med (grøn blok, Set Value) og den tidsforskydelse, der skal være fra starttidspunktet (rød blok). Husk først at tænde for dimmer, da Set Value alene ikke tænder for lyset.

Hvis værdierne herover fastsættes til Set Value på 100 med intervaller på 200 sekunder, vil vi nå op på 1800 s, som svarer til 30 minutter. Tilføj selv flere/færre trin, hvis du vil have en mere/mindre glidende lysregulering.

Husk at tænde for scenen. Find den i oversigten under hovedmenupunktet Scener.

Metode:

2

Med LUA-kode

Kopier nedenstående tekst ind i LUA-kodefeltet. Du kan selv indstille nogle af variablerne i rød. For eksempel vil denne lampe kun få 70 % styrke. Koden vil først virke, når du har tastet din egen enheds nummer ind i linje 10.

Bemærk, at dagenes værdi starter med søndag = 1, mandag = 2 osv.

while true do

local currentDate = os.date("*t");
local wakeuptime = "06:40"; -- time to wake up
local startlevel = 0; -- start dim level
local dimlevel;
local maxlevel = 70; -- max dim level
local diminterval = 10; -- interval time in seconds to wait to next dimlevel
local levelsteps = 1; -- steps in procent to increase dim level
local light = 101; -- light to control
local debug = true;

if (maxlevel > 100) then maxlevel = 100; end
if (startlevel > maxlevel) then startlevel = maxlevel; end

if ( ( ((currentDate.wday == 2 or currentDate.wday == 3 or currentDate.wday == 4 or currentDate.wday == 5 or currentDate.wday == 6) and string.format("%02d", currentDate.hour) .. ":" .. string.format("%02d", currentDate.min) == wakeuptime) ) )
then
fibaro:debug("Wake up started at: " .. os.date());
for level = startlevel, maxlevel, levelsteps do
dimlevel = level;
if (dimlevel > 100) then dimlevel = 100; end
fibaro:call(light, "setValue", dimlevel);
if (debug) then fibaro:debug("Set dim level at: " .. os.date()); end
if (debug) then fibaro:debug("Dimlevel: " .. dimlevel); end
fibaro:sleep(diminterval*1000);
end
end

fibaro:sleep(60*1000);
end

!

Opret en simuleret solopgang

Få din MATRIX til at lyse/blinke i forskellige farver efter et vist tidsrum. Fx grøn, når der er 10 minutter til, du skal op – gul, når der er t0 minutter til – og rød, når det er nu. Se tutorialen her:

Tillæg:

I vores del af verden er det jo ikke altid mørkt om morgenen, så i stedet for manuelt at slå scenen til og fra kan du jo lade Home Centret klare det.

1

Lav en ny Predefined Variable under Panels -> Variables Panel. Vi kalder den DayMode og giver den de to værdier: Day og Night.

2

Opret nu to scener til at styre, hvornår det er dag, og hvornår det er nat.

Scene 1:

Scene 2:

3

Nu kan du lade DayMode-variablen styre, om lyset tænder eller ej. Det skal være nat, altså før solopgang, hvis vores simulerede solopgang skal give mening.